Αισώπου Κόμιξ!

4ος χρόνος


ΘΑ ΤΗ ΔΕΙΤΕ
ή στο σχολείο σας! ή...
κάθε Κυριακή στις 12 το μεσημέρι 
στο θέατρο FAUST, Καλαμιώτου 11 στην Πλατεία Αγίας Ειρήνης (Μετρό Μοναστηράκι)
ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ: 8 ευρώ | ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 70 λεπτά| ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ 6973 453881


μια διαδραστική μουσικοθεατρική εμπειρία 
για όλα τα παιδιά.


5 μύθοι του Αισώπου, όπως δεν τους έχετε ξανακούσει και όπως δεν τους έχετε ξαναδεί!

Μια φορά κι έναν καιρό,

έτσι αρχίζουν όλα τα παραμύθια!
                             
 Μια φορά κι έναν καιρό... 

που μπορεί να σημαίνει "κάποτε", τα παλιά τα χρόνια       

                                        ή μπορεί να σημαίνει και τώρα, αυτή τη στιγμή που μιλάμε


Η παράσταση Αισώπου κόμιξ! συνεχίζεται για τρίτη χρονιά, αναβιώνοντας αγαπημένους μύθους του Αισώπου, που επέζησαν στους αιώνες. Είναι φτιαγμένη από τα ίδια... αγνά υλικά- κέφι, γνώση και αγάπη για το θέατρο για παιδιά- με μουσική, κίνηση, κούκλες και πολλές... μεταμορφώσεις. Η θεατρική ομάδα Μικρός Νότος δραματοποιεί γνωστούς μύθους του Αισώπου και το παιχνίδι ξεκινάει! 


Αισώπου κόμιξ! είναι ο τίτλος της παράστασης που «κεντήσαμε» με μουσικά παιχνίδια και τερτίπια από τον κόσμο των ζώων και της φύσης, πάνω στα γλυκά παραμύθια του Αισώπου.
Θα αναγνωρίσετε τις αλληγορίες και τις αλήθειες τους! Tα παιδιά θα χαρούν και θα γελάσουν με την ψυχή τους, ακολουθώντας τα ζώα των μύθων στις πιο σύγχρονες και ειλικρινείς μεταμορφώσεις τους. 

Αυτό που συνδέει τους μύθους του Αισώπου με τα κόμιξ είναι ότι και τα δύο έχουν μεγάλη ταχύτητα. Οι μύθοι, όπως και τα κόμιξ, είναι αιχμηροί – ακριβείς, διασκεδάζουν αλλά και διδάσκουν. Εμείς αρχίζουμε να κινούμε τη στατική εικόνα και να μιλάμε το γραπτό λόγο, δίνοντας ζωή στον μύθο!

Μία πολύχρωμη, γεμάτη ζωντάνια, μουσική και κίνηση, παράσταση, που "μιλάει" με αλληγορίες για τη ζωή -μέσα από παθήματα ζώων- και μας διδάσκει τη σπουδαιότητα των πιο υψηλών αξιών και ιδανικών. Μία διαδραστική παράσταση με μουσική, πολλή κίνηση, κούκλες και απρόβλεπτες μεταμορφώσεις! 

Μία παράσταση για μικρούς και μεγάλους!

 Ο Τζίτζικας και ο Μέρμηγκας
                          
                                         Η ποντικίνα της πόλης και ο ποντικός της εξοχής

                                                                                   Ο Βοριάς και ο Ήλιος

                                        
                                                 Η Αλεπού και ο Κόρακας

                                                                     Ο Λαγός και η ΧελώναΥλικό δραστηριοτήτων που έχει σχεδιάσει η Καθηγήτρια Μελίνα Χατζηγεωργίου*, στέλνεται δωρεάν σε κάθε σχολείο πριν την παράσταση. Οι δραστηριότητες αυτές έχουν μελετηθεί για να γίνονται στην τάξη την προηγούμενη και την επόμενη ημέρα της παράστασης. Έτσι, τα παιδιά έρχονται σε επαφή με τα λαϊκά παραμύθια στην αυθεντική τους γλώσσα και αποκτούν συνείδηση θεατρικής πράξης. Οι εκπαιδευτικοί παίρνουν στα χέρια τους μια σειρά από εργαλεία και υλικά για δημιουργικές δραστηριότητες που θα προετοιμάσουν τα παιδιά για την παράσταση με μουσική, ζωγραφική, κατασκευές, παιχνίδια κίνησης και έκφρασης.

Μελίνα Χατζηγεωργίουεκπαιδευτικός με μεταπτυχιακές σπουδές στο Εκπαιδευτικό δράμα -καθηγήτρια στο Τμήμα Θεάτρου του Α.Π.Θ-  και η Φλώρα Σπύρου, θεατρολόγος ειδικευμένη στο DRAMA IN EDUCATION, έχoυν οργανώσει τη λειτουργία του διαδραστικού μέρους, έτσι ώστε η παράσταση να αποτελεί μια πραγματική «ψυχαγωγική» εμπειρία.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ: 60'. Μπορούμε να τη σχεδιάσουμε μαζί ανάλογα με τις ανάγκες σας.

ΑΙΣΩΠΟΥ ΚΟΜΙΞ! 2013-2014


Οργανωση παραστασεων-υπευθυνη παραγωγης: Χρυσα Διαμαντοπουλου, τηλ. 210 68 93 411 & 6947 421 432 - chrysell@hotmail.com

Υπευθυνη Επικοινωνιας: Λαμπρινή Σταμάτη, ΤΗΛ. 6997 715382 – lambrini7@gmail.com
--------------------------------------------------------------------------------------

...για το Αισώπου κόμιξ! συνεργάστηκαν,


Σύλληψη ιδέας-κείμενα                                                                          Τάσος Ράτζος 

Σκηνοθεσία, Επιμέλεια κειμένων, Μουσική                                        Πέτρος Δαμουλής 

Παίζουν οι ηθοποιοί     Ρεβέκκα Γιαννάκη, Χρύσα Διαμαντοπούλου, Χάρης Μπόσινας.  


Ζωντανή μουσική                                                         Η ομάδα Μικρός Νότος

Επιστημονική σύμβουλος στο διαδραστικό μέρος  Μελίνα Χατζηγεωργίου 

                                                                                         & Φλώρα Σπύρου

Εικαστική επιμέλεια                                                     Αμαλία Θεοδωροπούλου
Επιμέλεια Κίνησης                                                       Έλενα Γεροδήμου

Στίχοι για τον "Τζίτζικα και Μέρμηγκα"                  Πέτρος Δαμουλής

Φωτογραφίες παράστασης                                         Τάσος Βρεττός
Βίντεο παράστασης                                                      Κώστας Γρηγορακάκης
Αφίσα παράστασης                                                      k2design

Υπεύθυνη Επικοινωνίας                                               Λαμπρινή Σταμάτη
Υπεύθυνη Παραγωγής                                                 Χρύσα Διαμαντοπούλου


⊶ Εγκάρδιες ευχαριστίες στους ανθρώπους που με χαρά και μεράκι μας βοήθησαν. Ιδιαίτερα στους Βάσω & Γιάννη Διαμαντόπουλο, Τάσο Βρεττό, Γιάννη Κουρούδη, Φλώρα Σπύρου, Σπύρο Κοντογιώργη, Γιώργο Κωστόπουλο, Κώστα Βαθειά, Χρήστο Λάρδη, Εμμανουέλλα Κατρινάκη, Στέφανο Δουβίτσα, Τέτη Αϊβατζίδου, στούντιο PPGP, Αλεξάνδρα και Λίλη Βασιλείου, Λένα Ασλανίδου, σε όλα τα μέλη της Κίνησης Πολιτών Λυκόβρυσης και στo Μελινάκι μας.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

"Στους ανθρώπους δεν αρέσει να ακούνε κατάμουτρα την αλήθεια. 


Θυμώνουν, κλείνονται στον εαυτό τους ή γίνονται επιθετικοί.


Ο Αίσωπος μας δείχνει έναν μοναδικό δρόμο επικοινωνίας...

Για λίγο ξεχνάμε το πρόβλημα και χανόμαστε σ’ ένα παραμύθι με ζώα, που γλυκαίνει την καρδιά μας κι όταν η ιστορία τελειώνει καταλαβαίνουμε ότι έτσι πράττουμε πολλές φορές κι εμείς κι αυτά τα σοφά ζώα μας είπανε αυτό που δεν αντέχαμε ν’ακούσουμε.

Ο Αίσωπος είναι ο μοναδικός δούλος της αρχαιότητας που κέρδισε την ελευθερία του χάρη στο μυαλό του και την σπάνια ικανότητα να παρουσιάζει ανάγλυφα την ανθρώπινη φύση πίσω απο τη μάσκα των ζώων.Οι μύθοι του Αισώπου προσφέρουν απίστευτη χαρά στα παιδιά, διασκεδάζουν με την καρδιά τους όταν τους ακούνε.Εμείς οι μεγάλοι μαθαίνουμε ξανά τον εαυτό μας, μαθαίνουμε να μην τρέφουμε αυταπάτες για το ποιοί είμαστε. Κι όσο πιο καλά ξέρουμε ποιοί είμαστε κι απο που ερχόμαστε τόσο πιο μεγάλη η δυνατότητα επιλογών, για το πού θα πάμε. Τόσο πιο μεγάλη η ελευθερία μας.Ακούμε τα ζώα να μας λένε αλήθειες τόσο χρήσιμες όσο η καλύτερη συμβουλή.Δεν έχω εικόνα του γέρου Αισώπου. Έχω όμως εικόνα κάποιων λίγων της γεννιάς του ’30 που πρόλαβα ζωντανούς. Είχαν περάσει κατοχή, εμφύλιο, χούντα και αντί να αλλοιωθούν, κράτησαν την ψυχική τους ακεραιότητα κι αυτόν τον σπάνιο τρόπο να σε κοιτάνε στα μάτια....... έτοιμοι να σε στηρίξουν, να προσφέρουν με γενναιοδωρία την με κόπο αποκτημένη σοφία τους. Πάντα με τη μεγαλύτερη απλότητα.Αυτοί οι παππούδες μου δείξαν τον δρόμο της ελευθερίας μέσα απ’ την προσφορά.

Και τώρα παρέα μ’ έναν άλλο πιο μεγάλο παππού κι αγαπημένους φίλους ξεκινάμε αυτό το ταξίδι με τους μύθους του Αισώπου σε μορφή κόμιξ. 

Αυτό που συνδέει τους μύθους του Αισώπου με τα κόμιξ είναι ότι και τα δύο έχουν μεγάλη ταχύτητα. Και στις δύο περιπτώσεις η μορφή του ανθρώπου είναι παραμορφωμένη. Εμείς αρχίζουμε να κινούμε τη στατική εικόνα και να μιλούμε τον γραπτό λόγο δίνοντας ζωή στον μύθο.

Στο κέντρο της δουλειάς αυτής είναι ο ηθοποιός και για την ακρίβεια η ενέργεια που εκπέμπει το σώμα του ηθοποιού. Κατόπιν η δύναμη της εικόνας και η ατμόσφαιρα της μουσικής δίνουν τον χαρακτήρα της δουλειάς. Ο λόγος περιορίζεται στο απαραίτητο."
                                                                                                          Τάσος Ράτζος, 2013