Κουκουμπλής

Η θεατρική ομάδα Μικρός Νότος παρουσιάζει με χαρά τη νέα της παράσταση
"Ο Κουκουμπλής"


ΘΑ ΤΗ ΔΕΙΤΕ
ή στο σχολείο σας! ή...
κάθε Κυριακή στις 12 το μεσημέρι 
στο Θέατρο Tempus Verum Εν Αθήναις, Ιάκχου 19 στο Γκάζι (μετρό Κεραμεικός)
ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ: 8 ευρώ | ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 90 λεπτά (τα πρώτα 15 λεπτά είναι το ζύμωμα)

Κάθε Κυριακή, πριν ξεκινήσει η παράσταση και το πρώτο παραμύθι της, «Το πιο γλυκό ψωμί», τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να ζυμώσουν το δικό τους καρβελάκι, που θα πάρουν φρεσκοψημένο, φεύγοντας.


Η θεατρική ομάδα «Μικρός Νότος» ξετυλίγει και φέτος την κόκκινη κλωστή και φέρνει στο φως αξίες και θησαυρούς από τον πλούτο της λαϊκής μας αφηγηματικής παράδοσης, μέσα από την μουσική  διαδραστική παράσταση «Ο ΚΟΥΚΟΥΜΠΛΗΣ».
Η παράσταση απευθύνεται σε παιδιά από 3 ετών και στηρίζεται σε τρία παραδοσιακά παραμύθια:

- «Το πιο γλυκό ψωμί» (της συλλογής Δ. Λουκάτου, προέρχεται από την Κεφαλλονιά).
Ένας βασιλιάς έχει στη διάθεσή του τα πιο πλούσια και εκλεκτά εδέσματα, όμως δεν μπορεί να τα χαρεί. Όλα είναι άνοστα, άγευστα. Κινδυνεύει να πεθάνει από την πείνα, όταν ένας γέρο-σοφός του προτείνει ένα "γιατρικό": το πιο γλυκό ψωμί. Όχι με ζάχαρη και γλυκαντικά όπως το φτιάχνουν οι σπουδαίοι σεφ του παλατιού. Το πιο γλυκό ψωμί είναι αυτό που θα φτιάξει ο ίδιος, φροντίζοντας όλη τη διαδικασία, από τη σπορά του σιταριού μέχρι το άλεσμα και το ζύμωμα... Το πιο γλυκό ψωμί έχει τη γεύση της προσπάθειας και του μόχθου.   

- «Ο Κουκουμπλής» (προέρχεται από τη Θεσσαλία, της συλλογής Μαρούλας Κλιάφα από το Γαρδίκι Τρικάλων)
Ο Κουκουμπλής είναι ένα πλάσμα μικροσκοπικό. Ένα ποντικάκι. Αγαπήθηκε πολύ από τους γονείς του και απ' όλο το χωριό. Όμως χάθηκε. Τον θρηνούν ο γέρος και η γριά που τον αγαπούσαν όσο τίποτα, το θρηνεί η φύση όλη και το χωριό ολάκερο. Ο «Κουκουμπλής» είναι ένα παραμύθι για την απώλεια. Όχι μόνο τη φυσική απώλεια που σχετίζεται με το θάνατο, αλλά με την κάθε απώλεια που βιώνει ένα παιδί στο μεγάλωμά του, στην εξέλιξή του, στην κάθε του αλλαγή.

- «Η Βασιλοπούλα και το άλας» (της συλλογής Σταμούλη - Σαράντη Ελπινίκης προέρχεται από τη Θράκη και είναι πολύ διαδεδομένο σε ολόκληρη τη Μακεδονία). Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας βασιλιάς. Κι είχε τρεις θυγατέρες. -"Πόσο με αγαπάτε"; τις ρώτησε. Η κάθε μια έδωσε απάντηση διαφορετική: «Σαν το χρυσάφι», είπε η πρώτη. «Σαν τ’ ασήμι», είπε η δεύτερη. «Σαν το άλας», είπε η τρίτη. Τι να έχει μεγαλύτερη αξία; Μπορεί το αλάτι να είναι πιο πολύτιμο απ' το χρυσάφι; Θα αποδειχθεί μέσα από διαδρομές ζωής και περιπέτειες...


Και τα τρία παραμύθια στην παράσταση «Ο Κουκουμπλής» τα χαρακτηρίζει η λιτότητα, η παραστατικότητα, η αφηγηματική χάρη, το  λαϊκό χιούμορ και η αμεσότητα στο λόγο. Η παράσταση αξιοποιεί την αυθεντική ντοπιολαλιά και την παραδοσιακή μουσική, με παραδοσιακά μουσικά όργανα, όπως λαγούτο, ούτι,  νταούλι αλλά και πρωτότυπα όργανα κατασκευασμένα από τον μουσικό μας Πέτρο Δαμουλή, τα οποία έχουν ενεργό ρόλο μέσα στην παράσταση. Φωτίζει εικόνες και χαρακτήρες, αναδεικνύει αξίες και συναισθήματα βαθιά, πολύτιμα, καθημερινά αλλά και δύσκολα, που όμως τα παραμύθια έχουν την τρυφερότητα να αγγίζουν.

Η μάσκα, η παντομίμα, ο ρυθμός, η κίνηση είναι στοιχεία που λειτουργούν δυναμικά στην εξέλιξη της κάθε ιστορίας. Το διαδραστικό θεατρικό παιχνίδι έχει επίσης καθοριστικό ρόλο στην παράσταση, καθώς τα παιδιά δεν είναι απλοί θεατές αλλά συμμετέχουν στην κάθε ιστορία, προβληματίζονται, εκφράζουν την άποψή τους και καθοδηγούν, με τις σκέψεις και το συναίσθημά τους, την εξέλιξη των παραμυθιών. 
Τα παιδιά είναι στο κέντρο της παράστασης καθώς η δράση σταματά για να ακούσουμε τις ιδέες και τις απόψεις τους, να προβληματιστούμε μαζί τους και να συζητήσουμε για την αγάπη, την αλαζονεία, την εξουσία, την υπομονή, την απώλεια, τη γενναιότητα, το θυμό, το φόβο...


Στο τέλος της παράστασης, με τη βοήθεια των ηθοποιών, τα παιδιά βιώνουν σωματικά τον κύκλο του ψωμιού, από την σπορά μέχρι το ψήσιμο! Φεύγοντας θα πάρουν ψημένο το δικό τους πιο γλυκό ψωμάκι που το ζύμωσαν μόνα τους!

Τα παιδιά επίσης έχουν τη δυνατότητα να δουν από κοντά και να αγγίξουν τις μάσκες, τα μουσικά όργανα, τα σκηνικά αντικείμενα και τα κοστούμια. Οι συντελεστές της παράστασης «Ο ΚΟΥΚΟΥΜΠΛΗΣ»

Διασκευή- Σκηνοθεσία: Τάσος Ράτζος
Μουσική σύνθεση - στίχοι τραγουδιών: Πέτρος Δαμουλής

Ηθοποιοί: Χρύσα Διαμαντοπούλου, Δαμιανός Νικολαϊδης, Άννη Ντουμούζη
Ζωντανή μουσική: Η ομάδα Μικρός Νότος

Εικαστική επιμέλεια-κοστούμια-κατασκευή μάσκας: Μάρθα Φωκά
Επιμέλεια κίνησης: Λυδία Καπουρνιώτη
Διδασκαλία χειρισμού μάσκας: Έλενα Μαυρίδου
Βοηθός σκηνογράφου: Ιωάννα Κοκαλάρη

Επιστημονική σύμβουλοι στο διαδραστικό μέρος:  Μελίνα Χατζηγεωργίου, Καθηγήτρια στο τμήμα Θεάτρου στο ΑΠΘ & Φλώρα Σπύρου, φιλόλογος-εξειδικευμένη στο DRAMA IN EDUCATION

Φωτογραφίες: Τάσος Βρεττός
Γραφιστικός σχεδιασμός υλικού k2design
Βίντεο παράστασης: Κωνσταντίνος Γρηγορακάκης

Υπεύθυνη επικοινωνίας Λαμπρινή Σταμάτη
Υπεύθυνη παραγωγής: Χρύσα Διαμαντοπούλου

Παραγωγή: Θεατρική ομάδα Μικρός Νότος